Varens, luchtzuiverend

Varens en hun verhaal
 
Varens – Van bossig tot gestileerd en van donkergroen tot zilverachtig grijsgroen, varens kennen vele vormen  waarvan het blad onderling ook nog eens verschilt. De een heeft krullen, de ander meer veren en een derde doet helemaal niet aan franjes. Samen vormen ze een aantrekkelijke groene groep planten die past in de groeiende belangstelling voor botanische elementen en verzamelingen in huis.

Als extraatje helpen varens de lucht in huis gezond te houden.

 

Herkomst varens
Varens behoren tot de oudste planten ter wereld. Er zijn fossiele resten gevonden van zo’n 420 miljoen jaar oud en lange tijd waren (boom)varens de meest voorkomende planten op het aardoppervlak. Steenkoollagen zijn onder andere opgebouwd uit afgestorven resten van varens. Er zijn zo’n 10.000 verschillende soorten die overal in vochtige streken groeien. Alleen in woestijnen en locaties met eeuwige sneeuw ontbreken varens in het landschap. De varens die als woonplant worden ingezet, komen uit tropische en subtropische streken.

 

Sporenplant
Varens vermeerderen zich door middel van sporen. Sporendoosjes bevinden zich meestal aan de onderzijde van het blad: langs nerven, bladranden, aan het einde van het blad of verspreid. Als de sporendoosjes rijp zijn, springen ze open en vallen de sporen op vochtige plekken waar varens van nature groeien.

 

Verzorgingstips

  • Varens staan graag licht, maar niet in de volle zon.
  • Geef geen water in het hart, maar op de aarde en zorg dat de kluit altijd vochtig is.
  • Varens doen het goed op een plek met een hoge luchtvochtigheidsgraad zoals de keuken en de badkamer.
  • Komt de varen in een ruimte met droge lucht terecht, zet de sierpot dan in een mooie schaal met water, dat om de plant kan verdampen.
  • In het groeiseizoen om de 3-4 weken wat plantenvoeding geven.
  • Varens gedijen op regelmatig sproeien en nevelen.
  • Geel of oud blad kan worden verwijderd.

 

Regelmatig hebben wij verschillende soorten varens in de winkel, dus kom eens langs om ze te ontdekken. Wij hebben zelfs een soort dat lijkt op boerenkool! Op zoek naar een speciaal soort? We doen altijd ons best voor u om hier aan te komen: info@anggrekamsterdam.nl

 

bron
Nieuwsoverzicht
tulpen - amsterda, - boeket