Magnolia – een ‘oer-bloem’

Grillig en zacht
 

Magnolia – voor ons het begin van een nieuw jaar. Een donkere, maar sfeervolle periode, laten we achter ons. Het was genieten, begrijp ons niet verkeerd. De heerlijke geur van dennengroen, bessentakken, amaryllis… Maar O, wat kijken we uit naar het voorjaar! Ons hart gaat sneller kloppen van de bloesems en bolbloemen die er alweer te krijgen zijn. En we beginnen graag met een oeroude bloem – de Magnolia.

We zijn fan van de grillig gevormde takken, die zich goed in een vaas laten schikken. De harige bloemknoppen geven zachte details.

Je kunt er op twee manieren van genieten; gedroogd of bloeiend.

Wanneer je de Magnolia-tak mooi in bloem wilt zien staan, zet je deze in lauw water op de vaas. Knip hiervoor een stukje, zo’n 5 centimeter, van de onderkant af. Zo verwijder je het eventueel ingedroogde hout en openen de vaten zich om goed water op te nemen. Wanneer je goede takken hebt, zullen de Magnolia bloemen zich al snel laten zien; in de warmte komen ze open. De schoonheid zit ‘m, naar ons idee, in de vergankelijkheid van deze bloem. Om en om komen de knoppen open; de oudere bloemen laten hun blaadjes vallen. Wanneer je de tak een mooi plekje geeft, is het net een stilleven met de afgevallen bloemblaadjes.

 

Een andere keuze om van de Magnolia te genieten is om deze te drogen. Hierdoor komen de bloemen niet open, maar de grillige takken blijven lang hun schoonheid houden. Zet ze in een smalle vaas of hang ze eens op! Boven de eettafel of het raam.

 

Wist je dat de Magnolia een échte oer-bloem is? Deze planten zijn al ontstaan in het ‘Krijt’; een tijdperk van ongeveer 145 tot 66 miljoen jaar geleden. Zo hoort de Magnolia dus tot de oudste bloemplanten ter wereld!

 

Waarmee haal jij het voorjaar in huis?

Nieuwsoverzicht