Laat je bloemen niet uitdrogen!

Bloemenverzorging - het afsnijden
 

We horen het vaak; de bloemen moeten nog mee in de trein, we moeten nog lang reizen, ik ga eerst naar een etentje… En de bloemen blijven maar droog liggen! We hebben met jullie meegedacht: onze boeket-tas.

Onze boeket-tas is ideaal, wanneer de bloemen niet gelijk op de vaas worden gezet. Nadat we je boeket hebben gebonden, snijden we de stelen af en kunnen ze gelijk met water in de tas worden gezet. Zo drogen de stelen niet te veel in en kun je er nog even mee op pad!

Wanneer je bloemen bij ons komt halen, adviseren over de verzorging: Snijd de bloemen schuin af en zet ze in lauw water met voeding. Waarom? En hoe bedoelen we dat precies?

Een stengel bevat vaatbundels voor het transport van water, mineralen en assimilaten (zoals kooldioxide). Dit transport in de vaten gaat constant door. Zo wilt de bloem dus constant water vervoeren. Om het makkelijk uit te leggen: wanneer de bloem dus uit het water wordt gehaald, ‘zuigt’ deze alleen nog maar lucht en droogt de stengel vanaf de onderkant in. Zou je die in het water zetten, zonder opnieuw af te snijden, dan neemt de steel (soms bijna) geen water meer op. Hierdoor gaan je bloemen dus eerder hangen, wat gewoon zonde is.

Door de steel dus een stukje af te snijden, zorg je dat het ingedroogde deel verwijderd wordt en de bloem weer goed water op kan nemen!

Maar dan nog een cruciaal punt; met een snoeischaar of een mesje?

Wij adviseren om dit écht met een mesje te doen. Een snoeischaar kan de stelen, vooral de zachtere, fijnknijpen vóórdat hij door de steel heen snijdt. Hierdoor worden de vaatbundels geplet en veren ze (bijna) niet goed terug om weer water op te nemen. Helemaal een botte snoeischaar is een no-go! Het schuin afknippen van de steel maakt dus geen verschil, het gaat om de snij-techniek met een mesje.

Hoe werkt het met een mesje? Zet het mesje, schuin naar de onderkant van de steel gericht, tegen de steel aan (zie foto).

Laat het mesje zijn werk doen!

Het is dus belangrijk dat het mesje goed scherp is, dan snijd hij vanzelf door de steel heen. Je hoeft dus niet met je duim tegen de steel aan de duwen, om te snijden. Dan breekt hij ook nog eens. Zorg voor een mesje dat je alleen voor bloemen gebruikt en maak deze regelmatig schoon, dat voorkomt bacteriegroei.

Ben je net als ons meer een beelddenker? Bekijk hier ons filmpje dat we een tijdje geleden hebben gemaakt.

Nieuwsoverzicht
boeketten verse bloemen anggrek inzet2 Bloemen verzorgen bloemen abonnement anggrek 1