De charme van de Olijfboom

Hij kan wel 1000 jaar worden...
 

De Olijfboom: een zomers sieraad

De charme van de olijfboom (Olea) zit in de combinatie van de knoestige stam en de altijd zilvergroene blaadjes. Dankzij zijn karakteristieke uitstraling brengt de plant onmiddellijk zuidelijke sfeer op het terras of balkon, die doet denken aan de landen rond de Middellandse Zee waar olijfbomen overal groeien. In mei en juni bloeit de olijf met crèmekleurige geurende bloemen, die daarna olijven opleveren.

De Olijfboom hebben wij standaard in ons assortiment. Geliefd in Amsterdam, zowel als in de tuin of voor op het balkon. En voor ieder zit er wel een pareltje tussen; we hebben ze in verschillende maten!

• In de Griekse mythologie schenkt Pallas Athene haar wijsheid in een olijfboom aan de stad Athene. Om die reden staat er nog altijd een olijfboom op de Acropolis.
• Een olijftak staat symbool voor vrede en geluk, en werd in oude culturen vaak geofferd aan de goden.
• De aparte kleur heeft een eigen naam opgeleverd: olijfgroen.

 

Herkomst

De wetenschappelijke naam Olea is afgeleid van het Latijnse ‘oliva’ dat weer uit het Griekse ‘elaia’ komt en zoveel betekent als ‘olijffruit’. Uit fossiele resten valt op te maken dat de plant al 20-40 miljoen jaar op aarde groeit. De olijf heeft zich zo’n 6000 jaar geleden verspreid vanuit Armenië naar zuidelijk Europa waar de bomen overal voorkomen. De olijf wordt alleen maar mooier en knoestiger naarmate hij langer leeft: hij kan wel 1000 jaar worden. Olijfbomen worden al eeuwenlang gekweekt voor de consumptie van olijven en olijfolie.

 

Vroeger was olijf een echte oranjerie- en serreplant, maar de nieuwste rassen gedijen ook buiten, vooral in vorstvrije periodes.

 

Verzorgingstips Olea

• De olijfboom staat graag warm en zonnig.
• De kluit mag altijd lichtvochtig zijn, maar het water moet wel weg kunnen lopen. 
• Krullende bladeren zijn een teken dat de plant te nat staat.
• Zeker de wat grotere exemplaren kunnen vorst tot -10°C verdragen, bij nog lagere temperaturen de plant afdekken met vliesdoek.
• In het groeiseizoen van maart tot september een beetje plantenvoeding geven, liever iets te weinig dan veel te veel.
• Snoeien in het vroege voorjaar om de vorm mooi te houden én de groei te stimuleren.

Nieuwsoverzicht
Olijfboom Anggrek Amsterdam Olijfboom Anggrek Amsterdam Olijfboom Anggrek Amsterdam Olijfboom Anggrek Amsterdam